De verkiezingsprogramma's 1998-2000 van de Amsterdamse politieke partijen
over de instelling van een eigen deelraad voor de binnenstad.

 
Amsterdam Anders/De Groenen
De stadsdelen schieten in democratisch opzicht ernstig tekort. De binnenstad heeft bijvoorbeeld geen eigen bestuursorgaan en wordt dus zeggenschap op dat niveau onthouden. Dit 'democratisch gat' moet gevuld worden. Zolang daarin niet is voorzien, zal Amsterdam Anders/De Groenen volksvergaderingen in de binnenstad organiseren.

CDA
De binnenstad krijgt in 2002 een eigen stadsdeelbestuur.

D66
Is voor de invoering van een deelraad voor de binnenstad, met een passend takenpakket en bijbehorende, passende financiering.

GroenLinks
Met de uitvoering van de besluitvorming in juni 1997 wil GroenLinks voor deze bestuursperiode (1998-2002) een punt zetten achter de discussie over het bestuurlijk stelsel. Uitgezonderd de deelraad voor de binnenstad, waarover wel moet worden beslist. GroenLinks is hiervan een voorstander.

Mokum Mobiel
Mokum Mobiel kan als luis-in-de-pels fungeren van de grotere partijen, omdat de directe korte lijnen met de werkelijkheid, sneller en beter reageren mogelijk maakt. Fouten als het VIP (Verkeers Inrichtings Plan) waren wellicht voorkomen als beter geluisterd was naar gewone bewoners van de binnenstad. Mokum Mobiel is er om die reden dan ook voor dat de binnenstad, net als de overige stadsdelen, een democratische vertegenwoordiging krijgt in de vorm van een Deelraad Binnenstad.

PvdA
In de komende raadsperiode wordt besloten tot instelling van een stadsdeelraad Binnenstad, die in 2002 operationeel is. Taken en bevoegdheden van de Dienst Binnenstad zijn op dit moment vergelijkbaar met die van bestaande stadsdelen. Een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de verfijning van taakverdeling en bevoegdheden tussen de centrale stad en de Binnenstad, opdat meer recht gedaan kan worden aan de raakvlakken tussen grootstedelijke en lokale belangen zoals die zich in de binnenstad voordoen.

SP
De binnenstad van Amsterdam heeft als enige gebied geen stadsdeelraad. De bewoners van de binnenstad verdienen echter net als anderen een bestuur dichtbij. In een referendum kan bewoners worden gevraagd wat zij daarvan vinden zodat desgewenst in het jaar 2000 de binnenstad een eigen stadsdeelraad kan krijgen.

VVD
De binnenstad vervult de hoofdstadfunctie niet alleen voor Amsterdammers, maar ook voor vele andere nederlanders en toeristen. De gemeenteraad zal dus te allen tijde eindverantwoordelijk moeten blijven voor de grootstedelijke kerntaken. De VVD is daarom tegenstander van een aparte deelraad voor de binnenstad. Om de individuele belangen van de binnenstadbewoners en bedrijven te betrekken bij het bestuur, moet de gemeenteraad spoedig met een voorstel komen hoe dit democratisch tekort kan worden opgeheven.

 
Aldus de gemeentelijke website  http://www.stadsgesprek.amsterdam.nl/achtergrondinfo/polpartijen.html
die helaas niet meer bereikbaar is.