English version  
Keitje's     Tabaksblad
gewijzigd  20-04-2003

 

roken bij de koffie
zowel binnen

waarschuwing op shag


binnenkomst

Ons land binnenkomend per vliegtuig wordt je al meteen geconfronteerd met een echt stukje Nederlandse kultuur: kom je uit het vliegtuig, wordt je verwelkomd door een overal rokende menigte, die maakt dat je je snel naar het donkere rookhol genaamd Schiphol perrons wilt gaan, voor de 20 minuten treinreis naar hartje Amsterdam. Het wordt nu opgeknapt dus verbetering is op komst. Tegenwoordig is het vliegveld zelf vrijwel geheel rookvrij, al ontbreekt het daar soms nog steeds aan de nodige handhaving. Als je wilt weten waarom sommigen ons nationale vliegveld uitspreken als ShitHole (spreekuit sjit-hool, Engels voor anus), moet je eens op je gemak mijn Smokey Schiphol lezen.

Het roken in openbare ruimten is nog niet zo lang geleden door de wet verboden, alhoewel de ministers zelf pas nog hebben besloten dat tijdens hun eigen (openbare!) vergaderingen het roken is toegestaan (niets portretteert het imago van macht en elegantie beter dan een sigaar of pijp). Dit laat duidelijk hun houding met betrekking tot het roken zien. Europeanen denken nog steeds dat er geen betere gedistingeerde houding bestaat dan het theatraal vasthouden van een sigaret, soms zelfs in een houdertje.

Men kent ons als een zelfrollend volkje met vloeitjes en de ietwat vochtige Douwe Egberts (Drum, Van Nelle, en hun koffie natuurlijk) en Niemeyer (Samson) shagtabak. Onze enige tabaksindustrie die we maar wát graag willen beschermen. Zo zijn de waarschuwingen op de verpakking van onze shagtabak veel later begonnen en ook minder prominent aanwezig als bij sigaretten, onder het mom: 'we kunnen het teer- en nicotinegehalte in shag niet voldoende exakt bepalen, deze fluctueren'.

Ons welvaartsysteem zorgt ervoor dat men in Nederland niet alleen verzekerd is voor de medische kosten, voortkomende uit de rokers-gewoonte/verslaving, maar ook dat men tot aan de dood een redelijk inkomen blijft behouden. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten waarbij men nog steeds rechtzaken moet aanspannen om een menswaardig inkomen te garanderen en om gemaakte en nog te maken medische kosten vergoed te krijgen.

rokende cupidos


roken op terras
als buiten

asbak in auto
dashboard asbak
 

 

rokers beginnerspakket
voor onze beginners

 

 

cigarettes black death

het niet-roken

Op 31 mei 2001, nota bene op Wereld Niet Roken Dag, stemde de meerderheid van 2e Kamer met haar Tabakswetswijziging 2001 tégen het voorstel van minister Borst om de minimale leeftijd om te mogen roken te verhogen van 16 tot 18 jaar.

Het vinden van niet-rokers ruimten is niet eenvoudig tot vrijwel onmogelijk. In restaurants zijn deze (als ze er zijn) naast de toiletten of grenzend aan het rokersgedeelte. Met uiteraard een stevige sigarenroker aan de volgende tafel.

We zien dit als 'tolerant zijn jegens de roker'.

Een Amsterdams restaurant heeft zelfs geëxperimenteerd met het gebruik van tabaksbladeren in de gerechten.

Uitgebreide informatie over roken op de werkplek, wetgevingen en meer is te vinden bij de Stichting Volksgezondheid en Roken Stivoro. Verder bij de Nederlandse niet-rokers vereniging Clean Air Now (nu Clean Air Nederland).

En er is een (engelstalig) rokers rechten nieuwsblad.

bord wiet starterskit
en toeristen

 

 

cigars dutch masters

 

 

voor de kleintjes is er natuurlijk ook wat !

Chocolade sigaretten, met op de pakjes namen als Londen, Parijs en San Francisco. Om het zo natuurgetrouw aan het kroost over te laten komen hebben de pakjes dezelfde afmetingen als een sigarettenpakje en zijn de chocolade staafjes met wit papier omwikkeld, gelijk een echte sigaret.

Speciaal voor de meisjes is er een pakje Aerobica en voor de jongens een dikke sigaar. Kunnen ze alvast beginnen te oefenen om de juiste "rook"-houding aan te nemen. 

 

terug naar vrijheid

naar boven

©keitje