Keitje's     Nederland
English version gewijzigd  2-04-2006
Keitje's Home
Nederland
    ontwikkeling
 » vrijheden
Amsterdam
Jordaan
Fotoserie
Archief
hondenpoep
the complainer
 
vrijheid       eten       roken       tolerantie       drugs       en...

 

Vrijheid

We hebben een selectieve vorm van vrijheid van meningsuiting, maar zullen dit ten stelligste ontkennen. De Amerikaanse ACLU zou hier worden gezien als een criminele organisatie. In 1993 zijn mensen nog in de gevangenis geplaatst voor het slaken van kreten als "VOL is VOL" en "Eigen Volk Eerst".

Aan de andere kant dragen Ajax supporters grote vlaggen met een joodse ster (geen van hen is joods) terwijl je ze racistische en anti-semitische slogans hoort roepen. En dát wordt getolereerd!

In september 1998 is een koopman op het Waterlooplein gearresteerd en veroordeeld tot 450 gulden (zo'n 200 euro) boete omdat hij Adolf Hitler's "Mein Kampf" te koop had: het is illegaal om dit boek te koop aan te bieden. Enkele bibliotheken laten je het boek inkijken, maar alleen voor wetenschappelijke doeleinden.

Vrijheid van religie betekent alleen dat je mag belijden wat je wilt en níet dat je ervan wordt gevrijwaard.

 

dutch noodles
Dutch noodles


negerzoenen doos
negerzoenen


negerzoenen doos
en het vervolg er op


hollands eten

Door haar succesvolle wereldhandel met het Verre Oosten en Nieuwe Westen is Nederland altijd al goed bekend met exotische kruiden en spijzen. Echter, onze nuchterheid heeft ons doen vasthouden aan onze calvinistische kook- en eetgewoonten. De gebruikte kruiden zijn voornamelijk witte en zwarte peper, kruidnagel, anijs en als heetmaker sambal. Enne, heb je ooit iemand beschuit met muisjes (engels) met mes-en-vork zien eten?

We hebben een niet mis te verstane uitdrukking in Nederland:
    wat een boer niet kent, vreet ie niet
daarom kun je vrijwel overal friet (patat) met mayonaise krijgen, zelfs in dure restaurants. Dit omdat onze overal mee naar toe gesleepte kinderen ook willen eten.

We importeren wel verscheidene soorten kruiden en specerijen, maar vrijwel de enige smaakmakers in de Hollandse keuken zijn zout, peper, kruidnagel en (door de Indonesische invloed) sambal.

Traditioneel Hollands voedsel is erg vullend
en dat is wat voedsel behoort te doen naar de oer-Hollandse handelsgeest: goedkoop vullend.
hutspot.. overgaar gekookte aardappels en wortels, gepureerd
hete bliksem.. gepureerde aardappels, appels en spek
erwtensoep.. erwtensoep met varkenspootjes

Typisch Hollands voedsel wat je moet proeven
nieuwe haring.. rauwe haring met rauwe stukjes ui, heerlijk !
(terwijl heel Nederland de haring met de staart omhoog houdt en deze zo al happend verorbert, snijdt de Amsterdammer hem daarentegen in stukjes en eet die een voor een met een prikkertje).
gerookte paling.. om van te watertanden
kroket.. diep gefrituurde rol vleesloos gehaktbroodje
fricandel.. diep gefrituurde rol varkenssnuit en ander lekkers
pannekoek.. dikker dan de Franse, dunner dan de Amerikaanse
flensjes, poffertjes.. dikke kleine pannekoekjes met poedersuiker
warme kookworst.. natuurlijk van de Hema
mayonaise.. met wat patat eronder, de meest gegeten maaltijd
Trouwens boven de rivieren is het 'patat' en eronder 'friet'
en... je moet altijd extra betalen voor mayonaise of ketchup

Incorrecte lekkernijen
negerzoen.. chocoladebol met een witte vulling; sinds begin 2006 politiek incorrect en wordt derhalve omgenoemd
jodenkoek.. soort koekje

Echte liefhebbers gaan voor
zult.. gemaakt van varkenssnuitjes
balkenbrij.. een mix van meel en vet
bloedworst.. gemaakt van varkensbloed
varkenspootjes.. goed gaar gekookt

 


varkenssnuiten
varkenssnuitjes


gedroogde varkenssnuiten
en in gedroogde vorm


varkenspootje
varkenspootje


blik jodekoeken
jodenkoeken


 

Roken

Ons land binnenkomend per vliegtuig wordt je al meteen geconfronteerd met een echt stukje Nederlandse kultuur: onze manier van omgaan met rokers en niet-rokers op Schiphol. Het roken in openbare ruimten is nog niet zo lang geleden door de wet verboden, maar dit wordt massaal genegeerd en rookvrije restaurants en uitgaansgelegenheden bestaan vrijwel niet. Rookvrije werkplekken beginnen nu punt van discussie te worden.

Ga verder naar m'n  tabaksblad.

 

Tolerantie

Onze (vooral door onszelf) zo geprezen en bejubelde tolerantie is eigenlijk niet meer dan een combinatie van "het interesseert ons geen moer" en "apathie".

Naast roken zijn we zeer tolerant op het gebied van het naleven van verkeersregels en met drugs.

Het uiterste in tolerantie is onze houding tegenover euthanasie, wat vaak als een probate pijnstiller wordt gebruikt inplaats van moeilijker gedoe met andere medicaties zoals morfine. Sommige oudjes die zich als last van familie en samenleving gaan zien, beginnen zich onbehaaglijk te voelen.

Nog altijd zwerft men op straat rond dankzij een bijverschijnsel van onze tolerantie: we willen aan degenen die op straat ronddolen zoals psychisch gestoorden, junkies en alcoholisten de hulp niet opdringen. En we willen onze illegale immigranten niet echt het land uitzetten, waardoor een aantal van hen zich bij de straatwereld aansluit.

 

Drugs

We zetten graag andere landen te kijk wat betreft drugsbeleid, prostitutie, homo-vrijheden en kinderporno. Ons land heeft echter dezelfde problemen, maar we zijn meester in het ontkennen ervan.

We maken onderscheid tussen softdrugs en harddrugs.

Het in kleine hoeveelheden kopen en gebruiken van softdrugs wordt in coffeeshops getolereerd en het gebruik ervan soms hier en daar in het openbaar, maar is (in tegenstelling tot wat velen denken) wettelijk niet toegestaan volgens onze Ministerie van Justitie. Vraag dus geen vuurtje voor je joint aan een politieman (sommigen denken nog steeds dat dit mag).

Hoewel we zeer alert zijn op het gebied van genetisch gemanipuleerde en met insekticiden bespoten produkten is dit niet het geval bij onze Nederwiet (Nederlandse marihuana). Het is illegaal deze te verbouwen en het kweken gebeurt dan ook voornamelijk onder kunstlicht (met de haast onvermijdelijke spint problemen). De wiet wordt in het geheel niet gecontroleerd op pesticiden (furalaxyl, propamocarb, abamectine en parathion) of andere chemische toevoegingen. Vreemd genoeg hoor je niets (het Trimbos instituut uitgezonderd) over deze mogelijke (lees: zeer waarschijnlijke) ongezonde toevoegingen die je zo diep mogelijk inhaleert en deels weer uitblaast. Wél dat het "zo'n sterk spul is" en dat softdrugs (inclusief paddo's en xtc) ongevaarlijk zijn. Een vrouwelijke minister zei onlangs: "Een pilletje, dat moet toch kunnen". Dat toeristen soms heftig op deze drugs reageren en vervolgens uit het raam, in het water of in paniek voor het drukke verkeer springen (soms met de dood als gevolg!) wordt maar al te graag uit de publiciteit gehouden. Dat de Nederlandse wiet enkele keren sterker is dan de buitenlandse, moet helaas naar het land der fabelen verwezen worden, tenminste volgens het minbuza.

Een gevangene die zei te lijden aan claustofobie mocht marihuana gebruiken.

We zijn de grootste exporteur van xtc pillen ter wereld.

Het gebruik van harddrugs wordt in bepaalde gebieden van een aantal steden getolereerd, terwijl het verhandelen ervan in kleine hoeveelheden wordt genegeerd. Zo hoor je in het toeristengebied zoals de Wallen en bij het Nationaal Monument op de Dam regelmatig het sissende "cocaine, ekstassie". Dit is echter meestal niet om te verkopen, maar om het toekomstige slachtoffer van oplichting, zakkenrollen of beroving te benaderen.

De overlast van drugs is volgens onze overheid minimaal. Maar niet voor degenen die er middenin of vlakbij wonen: er bestaat een aktiegroep die 200.000 bewoners van 120 Nederlandse distrikten vertegenwoordigt.

coffeeshop
coffeeshop koffie
of koffieshop

 

En...

We zijn een klein landje vechtend om mee te tellen,
en doen ons best om in het nieuws te komen.

Terwijl gevangenen hun eigen cel hebben met tv en video, moet onze bejaarde haar prive-leefruimte delen met vijf anderen in een kamer, soms zelfs mannen en vrouwen door elkaar.

Het volgen van de nieuwsgroep soc.culture.netherlands voor enige tijd geeft een goede impressie van hoe we reageren op vragen en opmerkingen.

Mediocracy is de beste omschrijving van ons volk
of zoals we het in Nederland zeggen:
  "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg"naar boven volgende pagina
©keitje ik klaag niet maar merk slechts op