Mijn oplossing voor de
Hondenoverlast in de
Binnenstad
(en er buiten)

Hond in de Stad Festival
Presentatie in het kort


De openbare ruimte is er voor elke Amsterdammer!
Ook voor slecht ter been zijnden, rolstoelers, spelende kinderen en uitstappende automobilisten. De hondepoep is niet alleen vies maar is ook een onhygienisch probleem.

Amsterdammers moeten de openbare ruimten weer in bezit nemen.

Mijn Plan houdt in: een algehele opruimplicht, INCLUSIEF GOTEN en bijna overal aanlijnen.

Er moeten meer van de bestaande hondenuitlaatplekken komen.

Daarnaast moeten er een aantal hondenspeelvelden gemaakt worden, waar ze als enigste plek, los kunnen lopen en spelen.
Bijvoorbeeld boomstammetjes en autobanden kunnen stimulerend werken. Door zitbanken gericht naar de hondenvelden kunnen de eigenaars hun honden in de gaten houden, worden anderen door de spelende honden vermaakt en kunnen er ook sociale kontakten worden gelegd.

Ook op deze hondenuitlaatplekken en speelvelden is een opruimplicht. Er zijn al meer dan genoeg allerlei soorten opruimmiddelen op de markt. Voor het gemak kunnen er speciale kakbakken staan. (Zoals een aantal die hier staan) Om alles soepel te laten lopen, kunnen buurt- en zelfbeheergroepen een rol spelen.

Om te kijken waar de plekken en velden moeten komen, is inventarisatie en evaluatie nodig. Misschien in de vorm van enquetes onder de hondenbezitters. Ik heb gemerkt dat jullie Nederlanders erg veel houden van enquetes.

Zolang als er hondebelasting betaald moet worden zal er van de hondebezitter grote tegenstand blijven bestaan om op te ruimen:
"waarom zou ik opruimen, ik betaal er al hondebelasting voor!"

De eerste hond kan mogelijk vrij zijn van de heffing. Voor elke volgende hond moet betaald blijvenworden. Maar registratie en penning dragen blijven voor ALLE honden verplicht.

Afschaffing van de hondebelasting kan op proef gebeuren, waarbij de gemeente het recht blijft houden deze weer voor iedereen in te voeren als blijkt dat de hondebezitters hun plichten niet nakomen.

Er is weinig verantwoordelijkheid en medewerking van veel hondebezitters te verwachten. Daarom moeten zeker in het begin tijdelijk borden worden geplaatst, of posters waarop de regels staan aangegeven. Misschien ook met een telefoonnummer voor klachten.

Toezicht houden op de regels is misschien mogelijk door bijvoorbeeld stadswacht, stadstoezichthouders enzo.

Er moet een grote campagne worden gevoerd om dit opruimen en aanlijnen te doen slagen. TV-spots, advertenties, brochures, affiches enzovoort.

De tijd van " drollerantie " moet voorbij zijn!!!

Voor de niet-drolleranten is hier de samenvatting van het "Hond in de Stad Festival" en mijn ingestuurde oplossing.

copyright © april 1997