home
Hondenoverlast in de
Binnenstad van
Amsterdam
(en er buiten)

Samenvatting van het "Hond in de Stad Festival" 1997

Via advertenties in lokale kranten werden door de Dienst Binnenstad Amsterdammers gevraagd om hun oplossingen voor de hondenoverlast in de binnenstad in te sturen. Van de 128 inzendingen waren er 17 door een 4 koppige jury genomineerd voor een van de 3 prijzen van elk 1000 gulden.

Afgelopen zaterdag 19 april kregen deze 17 finalisten ieder 3 minuten om hun oplossingen aan het publiek in Park Plaza voor te stellen. Om het geheel een feestelijk tintje te geven, werd een grote Chinese gong gebruikt als stopsignaal. Volgens de advertentie zou hierna een discussie plaatsvinden tussen binnenstadbewoners, politici en ambtenaren. Deze laatsten waren volgens Stedelijk Beheer wel aanwezig, maar onder de discussie werd slechts verstaan een open microfoon sessie, waarbij het publiek gevraagd werd te reageren op stellingen zoals "alle honden uit de binnenstad". Ook zouden er "bijdragen van deskundigen op het gebied van hondengedrag" zijn. Het geheel werd min of meer in cabaretvorm gegoten en was serieus noch constructief zoals bijvoorbeeld wl het geval was bij de Stadsdebatten.
Een van de bezoekers met een rolstoel had bij aankomst een doek nodig om zijn handen schoon te vegen dankzij de hondestront op zijn weg naar het "festival".

De als best gekozen oplossingen lieten alledrie hun drollen achter om te worden opgeruimd door anderen, bv Stadsreiniging of Melkert banen. Het idee om hondenuitlaat plaatsen tussen de tramrails te maken werd met 1000 gulden beloond zonder eerst met de GVB in gesprek te gaan over de haalbaarheid van zon plan. Een van de juryleden zei over deze inzending: "het was voor mij maar ook voor de rest van de jury echt wat we noemen een EYE-OPENER. Daar had ik in de loop van de jaren niet aan gedacht!"

Ik hoop niet dat eenzelfde soort jury gaat beslissen welke maatregelen er nu genomen gaan worden. De stemming waarin het event werd gebracht wordt misschien het beste weergegeven door de woorden van een jurylid in een interview: "er is natuurlijk sprake van overlast, maar ik vind het zwaar overtrokken.", "De overheid zal het moeten opruimen, daarvoor is de hondenbelasting."

Het allerbelangrijkste blijft echter: welke maatregelen zullen worden genomen en wanneer.

Zelf probeer ik al enkele jaren oa via de beheergroep om de hondenstront-overlast de aandacht te geven die ze verdient en had daarom dan ook mijn ideen ingezonden.

De tijd van " drollerantie " moet voorbij zijn !!!

Voor de niet-drolleranten is hier de tekst van mijn 3 minuten durende voordracht (deze werd helaas abusievelijk al na 2 minuten "afgegongd"!)
en mijn ingestuurde oplossing.

copyright © april 1997