Jordaan . . Stadsvernieuwing
English version gewijzigd  28-11-2001
Keitje's Home
Nederland
Amsterdam
Jordaan
    bekendste buurt
 » stadsvernieuwing
    noord naar zuid
    groen & on-groen
Fotoserie
Archief
hondenpoep
the complainer
 
pijn van stadsvernieuwing       voorbije tijden       vernieuwing of minachting

 

de Pijn van Stadsvernieuwing

 
Eind 1960 wil de gemeente Amsterdam de Jordaan helemaal platgooien en volbouwen met nieuwbouw. Dit wordt met veel moeite tegengehouden en vanaf 1972 zijn dan ook de Jordaanse karakteristieke straatjes behouden. De niet al te vervallen pandjes worden gered en indien nodig aan de buitenkant voorzien van steunbalken in afwachting op een grondige renovatie; veel funderingen blijken niet voldoende geschikt voor de onderliggende veengrond. De gaten in de gevelrij worden deels opgevuld met herbouwing in de originele stijl en deels met nieuwbouw, soms schreeuwend provocerend. Dit laatste zal in de buitensteden mogelijk niet misstaan, in een historische volkswijk echter doet zoiets pijn aan de ogen en leidt het om verkeerde redenen af van de zo typerende chaotisch-ogende doch harmonische gevelrijen. En nog steeds gaan er pandjes en panden tegen de vlakte, met vergunning of per ongeluk. In de plaats verrijst dan maar al te vaak de goedkope plak- en punaisebouw en hele straten zijn dan ook helemaal van karakter veranderd. Niet alleen vanwege de bebouwing maar ook door het verdwijnen van de kleine winkels en bedrijfjes. Hierin huisvestigen zich nu levenloze galeries en antiekwinkels.

Wat is er verloren gegaan en
wat is er voor in de plaats gekomen
in de afgelopen 25 jaar?

 

 

Voorbije Tijden

 

Deze deur
op de hoek van de Palmdwarsstraat en de Palmgracht gaf toegang tot een krakers-cafe in de eind 70-er / begin 80-er jaren.

deur krakerscafe

Jordaan kermis

De Jordaanse kermis.
Sinds mensenheugenis, maar in feite begonnen midden in onze 20e eeuw, jaarlijks in de 1e week van september. De laatste decennia totaal verregend en sinds 1997 verleden tijd.

Een eens rustiek kinderboerderijtje
met schaap in de binnentuinen van het verlengde van de Slootstraat is noodgedwongen veranderd in een kinderspeeltuin met luxe kippenren.
...kosten ruim 80.000 gulden.

kinderboerderij

Jordaanse lampekappenwinkel

Dat deze echt Jordaanse lampekappenwinkel
verdwenen is, is een maar al te droevig teken dat de oorspronkelijke Jordaanse kultuur wijkt voor antiekwinkeltjes en trendy cafés.

Het alom bekende lingeriewinkeltje
is verdwenen. De etalage met stoffige mode van vroeger tijden herinnert aan de eens levendige jordaanse winkeltjes.

lingerie etalage

verdwenen pakhuisje

Dit in oorspronkelijke staat
maar nu toch helaas verdwenen pakhuisje geeft duidelijk weer hoe een Jordaans gebouwtje eruit zag alvorens gesloopt. Geen monument maar een interessant pandje waar zo duidelijk de vroegere vitaliteit van 't gewone leven afstraalde.

Delftblauwe muurschildering
van de Westertoren. Helaas werd ook dit kunstwerk voor altijd aan het oog onttrokken door noodzakelijke opvulling van lege plekken met woningbouw.

muurschildering van westertoren

radio advertentie op gevel

De grammofoon advertentie
op deze gevel bestaat nog, maar voor hoelang? Zouden we deze uitingen van nostalgie niet behoren te koesteren, te behouden en mogelijk te restaureren als zichtbare herinnering aan hoe de kleine middenstanders vroeger het Jordaanse straatbeeld in grote mate bepaalden?

ook deze problemen
komt men dus tegen
asbest

 
 

 

 
Vernieuwing   of minachting

 

rode cycloop De twee cyclopen gele cycloop

 

 
trappenhuis 1 één zo'n
trappenhuis
is blijkbaar
niet genoeg
trappenhuis 2

 

 

Kultuurkloof op de Bloemgracht.
Modern en traditioneel staan hier recht tegenover elkaar. Het oud en verwaarloosd torentje wordt op deze plek meer gewaardeerd dan de ordinaire zwarte vrouwentorso

Beauty & the beast

overhang Zo'n overhang
maakt de toch al smalle
straat onnodig donker

De een geeft het de Mart Stam Prijs'98,
de ander noemt het spottend de Blaar.
blaar
naar boven volgende pagina
©keitje ik klaag niet maar merk slechts op