Jordaan . . van Noord naar Zuid
English version gewijzigd  06-05-2002
Keitje's Home
Nederland
Amsterdam
Jordaan
    bekendste buurt
    stadsvernieuwing
 » noord naar zuid
    groen & on-groen
Fotoserie
Archief
hondenpoep
the complainer
 
van noord       noordermarkt       naar zuid

 

 
Achter de westelijke grachtengordel, omgeven door vier grachten, strekt deze 350 jaar oude wijk zich als een langgerekt eiland uit van noord, met in het midden de Rozengracht, tot zuid. Deze gracht is eind 19-e eeuw gedempt en fungeert nu als soort snelweg voor het in- en uitgaande stadsverkeer. Vlakbij is de Westerkerk die feitelijk niet in de Jordaan ligt maar aan de overkant van de Prinsengracht, dus in de Grachtengordel. Wel is deze kerk met haar keizerskroon door de Jordanezen altijd geliefkoosd en bezongen.

Hier in de Jordaan vestigden zich de milieu-onvriendelijke en brandgevaarlijke bedrijven en bedrijfjes die in de grachtengordel hun ambacht niet mochten uitoefenen, zoals de suikerfabrieken met hun zwarte bedwelmende kolendampen, de textielweverijen, de schoen- en hoedenmakers, de zeep- en verffabriekjes. In het zuidelijke deel vestigden zich de leerlooierijen (Looiersgracht). Aan de Bloemgracht is nog een verfmengerij in bedrijf, dit tot grote bezordheid van enkele omwonenden.

Er waren allerlei gangetjes en onderdoortjes die naar de vele achterhuizen en bedrijfjes achter de huizen leidden, maar deze zijn nu afgebroken of met een deur afgesloten.

 

 

van Noord

 

brand autogarage

Een brand
in een autogarage in de smalle Driehoeksstraat herinnert aan de kwetsbaarheid van de straatjes en oude panden in de Jordaan.

 

Deze budgettoerist
heeft heel slim gebruikt gemaakt van een gemeentelijk speeltuig om met wat karton en een paraplu te bivakkeren en heeft voor extra privacy zelfs vitrage opgehangen.

bivakkeren Palmgracht

 

Glazenwassers Palmgracht

Glazenwassen
is een eeuwenlang en onuitroeibaar gebruik in de Jordaan. Een tijdloos beeld van lange ladders met hoog hangende kranige knapen.
Het monumentaal pandje midden in beeld met de gevelsteen is afgelopen najaar 's-nachts onverwachts ingestort nadat werklui een nieuw dak hadden geplaatst terwijl men nog met de fundering bezig was. De drie-deels voordeur naar het trappenhuis was nog steeds in gebruik.
Het is nu herbouwd.

 

Het begin van een cluster in de Westerstraat,
een groot nieuwbouwprojekt wat als bijkomend voordeel een autovrije Violettenstraat opleverde met prachtige plantenbakken en geveltuinen. Helaas vaak ontsierd door hondedrollen.

Open plek Westerstraat hoek Violettenstraat

 

 

 

Noordermarkt

 

Tijdloos verblijven
op de al jaren beroemde maandagmorgenmarkt bij de Noordermarkt, waarvan de rommelmarkt veranderd is in een antiekmarkt met veelal exorbitante prijzen.

oud model auto

 

benen, ondergoed en hoofddoek

Op de lapjesmarkt
is de nieuwe Amsterdamse bevolkings-samenstelling waar te nemen. Het zo heerlijk overdreven Jordanese "te blond, te bruin en te goud" wordt langzaam ingeruild voor een weinig kleurrijke hoofdoek.

 

toilet met douchegordijn laken over toilet-krul

 

passen lapjesmarkt

ook het passen moet gebeuren

 

 
elvis leeft westerkerk

 

Elvis leeft . . . . . in de Jordaan

elvis van voren
 

 

 

 

het hart van de Jordaan

het Hart in de Jordaan

 

 

 

naar Zuid-Jordaan

 
johnny jordaanplein johnny jordaanplein

Ooit working on it zal ik

 
naar boven volgende pagina
©keitje ik klaag niet maar merk slechts op