Openbaar Meubilair   in   Amsterdam
 
English version gewijzigd  09-01-2008
Keitje's Home
Nederland
Amsterdam
    ontwikkeling
    stadspaleis
    architektuur
 » stadsmeubilair
    straatbeeld
    hondenpoep
    vervoer
    toerisme
    inspraak
Jordaan
Fotoserie
Archief
hondenpoep
the complainer
 
amsterdammertje       lantaarn       toilet

 

amsterdammertje

Hoewel al eeuwen lang allerlei uitvoeringen van zogenoemde anti-parkeerpaaltjes worden gebruikt om openbare ruimten veiliger te maken of af te sluiten voor karren en auto's, is pas omstreeks 1972 het ons nu bekende Amsterdammertje met de 3 kruizen erop door de gemeente ingevoerd en wel omdat het foutparkeren op stoepen en trottoirs volkomen uit de hand liep.

Na ruim 25 jaar trouwe dienst wordt het internationaal bekende paaltje nu op veel plekken weggehaald; men hoopt nu met handhaving de overlast te kunnen beteugelen, hoewel niet alle bewoners hier vertrouwen in hebben.

Amsterdammertje, hondepoep en bloemen
Amsterdammertje
hondepoep
& bloemen

 

lantaarn

Sinds 1669 staan er in de hele stad straatlantaarns: op palen of hangend aan ornamentele beugels. Eind negentiende eeuw zijn de (toendertijd gas-) lantaarns uitgevoerd met bovenop een keizerskroon, de zogenoemde kroonlantaarn. Deze is in de zeventiger jaren vanwege vandalisme vervangen door een sterk vereenvoudigd plastic model. Dankzij de inspanningen van enkele enthousiaste Amsterdammers zal deze deplorabele goedkope uitvoering - in ieder geval in de Binnenstad - worden vervangen door een replica van de vroegere kroonlantaarn. De eerste resultaten zijn te zien rondom de Westerkerk en de Herenmarkt.

Eind juni 2003 werden langs de Singel twee lantaarnpalen voor een nachtje voorzien van proeflantaarns om de lichtpatronen te testen, bekijken en bespreken.
Zie de proeflantaarns.

Volgende stap: het plaatsen van een rij Ritterlantaarns en een rij Kroonlantaarns in oktober 2005 op de Herengracht, tussen Huidenstraat en Leidsegrachtbeiden. Uitgevoerd met speciaal gemaakte reflectors. Zonder "beschuit" of sok als demper tegen verblinden, maar met belichting vanaf de onderkant.
Binnenkort: proeflantaarns het vervolg.

links rechts
authentieke palen met goedkope
zeventiger jaren plastic kap


Ritter lantaarn
Ritter
lantaarn
Kroonlantaarn
Kroon
lantaarn

 

toiletten

De paar openbare moderne toiletten in Amsterdam zijn moeilijk te vinden, maar we hebben voor de mannelijken onder ons 28 ouderwetse "krul" toiletten (genoemd naar hun krulvorm) die behouden blijven als traditionele homo ontmoetingsplekken (volgens het gemeentebestuur!?!). Voor meer krullen click ooit eens op de urinior (let op de ambtenaren spelling !).

krul met reiger
krul

urinior
meer krullen
of urinoirnaar boven volgende  pagina
©keitje ik klaag niet maar merk slechts op