Toerisme   in   Amsterdam
 
English version gewijzigd  14-01-2008
Keitje's Home
Nederland
Amsterdam
    ontwikkeling
    stadspaleis
    architektuur
    stadsmeubilair
    straatbeeld
    hondenpoep
    vervoer
 » toerisme
    inspraak
Jordaan
Fotoserie
Archief
hondenpoep
the complainer
 
beginselen       veiligheid       slachtoffers       de clip       eettips       bloemenmarkt       sail

 

beginselen

De beste tijd om Amsterdam te bezoeken is in april of laat september wanneer de bladeren aan de bomen de monumentale gevels niet verbergen.

Breng een goede bril mee: we hebben de neiging om zeer kleine lettergroottes te gebruiken bij beschrijvingen in musea.

Of men slachtoffer wordt van zakkenrollen of roof, heeft men zelf niet in de hand: het kan nu eenmaal te allen tijde en op vrijwel elke plek gebeuren. Echter, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, dat kun je zelf wel voor een groot deel bepalen: verstop je meest waardevolle spullen niet op makkelijk grijpbare plaatsen, zie ook de clip.

Voor het openbare toilet moet vrijwel altijd betaald worden: vijftig cent tot zelfs een-vijftig . . . en dat enkel voor een plasje en een handewasje! Zelfs in cafť's en restaurants. Verwacht echter geen betere hygiŽne. Het is niet waarschijnlijk dat je een openbaar toilet in een warenhuis aantreft, uitgezonderd Bijenkorf en V&D. Gelukkig zijn ze ook te vinden in bioscopen, musea en in de meeste Mac Donalds en Burger Kings. Voor mannen is er de zogenaamde krul-toilet, vrouwen kunnen de drang blijkbaar beter weerstaan.

Kijk uit voor hondenpoep, en daar is er veel van. Het is glibberig bij nat weer en onzichtbaar tussen de op de grond liggende bladeren.

Hoewel reisorganisaties (fors getipt door de diamantairs alhier) Amsterdam promoten als de enige echte city of diamonds, is dit imago allang achterhaald: er zijn geen slijperijen meer anders dan die voor het folkloristische ambacht noodzakelijk. Voor het echte werk moet je dan ook naar Antwerpen in BelgiŽ, waar een paar duizend slijpers nog in de echte slijperijen werken in een stad die ook een diamantmuseum heeft. Er is trouwens nog zo veel meer te zien in het vriendelijke Antwerpen.

Voor nuttige info over de Amsterdamse Wallen . . .

bakfiets
lente

 

veiligheid

Zakkenrollen, vandalisme en zowel beroven als mishandelen worden hier gezien als kleine criminaliteit.

Sinds het aantal politiemensen op straat vermindert, wordt het patrouilleren gedaan door zogenoemde stadswachten (waarvan de naam mogelijk weer is veranderd). Deze laagbetaalde en veelal vriendelijke mensen mogen slechts waarschuwingen en informatie geven. Het is een tamelijk frustrerende baan, vooral omdat Amsterdammers bekend staan als behoorlijk grof, ongedisciplineerd en verschrikkelijk onwillig.

De oude Binnenstad, de Grachtengordel en de Jordaan mogen dan onschuldig overkomen (vooral via de media); op het gebied van de "kleine" criminaliteit doen ze echt niet onder voor de centra van Parijs en Londen. Misschien zijn wij wel gewoon ontzettend goed in het onderdrukken van dit soort negatief nieuws, om toch maar heerlijk onschuldig en tolerant over te komen. Zie ook mijn sectie over drugs, wat tenslotte zeer duidelijk het straatbeeld bepaalt

Kijk ook eens naar de (engelstalige) USA reis info!

rivier politie en wietplanten
Beste agent,
kijk eens boven je !

 

slachtoffers

De zomer van 2002 kent al enkele dodelijke slachtoffers onder de toeristen die Amsterdam bezoeken. Voor het merendeel blijkt onze getolereerde drugskultuur de oorzaak: door ons gedoogbeleid op het gebruik van (soft- pillen- en paddo-) drugs raken toeristen in extra kwetsbare situaties zonder dat ze dit eigenlijk goed beseffen of willen beseffen, dankzij dezelfde roesmakende drugs.

Op de avond van 11 mei loopt een 25-jarige Duitse toerist op de Nieuwezijds Voorburgwal tegen een tram en overlijdt een week later aan het opgelopen hoofdletsel.
Op 19 juni valt een 19-jarige Amerikaanse toerist in de Grimburgwal en verdrinkt.
Op 9 juli is het dode lichaam van een 26-jarige Engelsman in het Open Havenfront bij het Centraal Station gevonden.
In de nacht van 12 op 13 juli valt een 18-jarige Amerikaanse toeriste uit een raam op de derde verdieping van hotel Meeting Point in de Warmoesstraat. Ze overlijdt.
Op 1 augustus valt een Italiaan uit de dakgoot van het Victoria Hotel aan het Damrak en een 32-jarige Engelsman valt in de Amstel. Beiden overlijden.
In de nacht van 8 op 9 augustus valt een 24-jarige Franse toerist uit het raam van een hotel aan de Loosdrechtdreef in Amsterdam Zuid-Oost. Hij overlijdt. Ook wordt er het lijk van een 52-jarige Franse toerist uit het Singel gehaald.

Het is geen nieuw fenomeen, want in september 2001 valt een 26-jarige Amerikaan uit een raam op de tweede verdieping van het Victoria hotel aan het Damrak en overlijdt.
En in 1998 springt een onder invloed van drugs hallucinerende 29-jarige Fransman van de vierde verdieping van een hotel aan de Geldersekade en overlijdt.

Maar de meest bekende is jazztrompettist Chet Baker, die in mei 1988 onder invloed van alcohol en drugs uit het raam van hotel Prins Hendrik valt, tegenover het station.

hostel

 

de clip

Wees dus gewaarschuwd voor zakkenrollers, vooral in trams. Sta niet vlakbij de deuren: dat zijn de meest gewilde plekken voor de zakkenroller, zodat hij zich snel uit de voeten kan maken. Verlies je bezittingen voor nog geen secůnde uit het oog, zťker bij intekening in hotels, in restaurants, in schoenenwinkels en op (trein)-perrons. En voorŠl wanneer iets of iemand je aandacht wil trekken is ťťrst het vasthouden van je (meest belangrijke) spullen aan te bevelen.

Gebruik een zgn moneybelt onder je kleding voor tickets, paspoorten, telefoon-nummers, bagagekluis-tickets en wat papiergeld. Hij helpt niet bij het voorkomen van een eventuele beroving, maar doet dat gegarandeerd bij de naweeŽn ervan.
En draag hem ALTIJD !
Doe je het ťťn keer niet dan doe je het meerdere keren niet. Raak er zo aan gewend dat je hem mist! Dom, maar er zijn er nog steeds die er geen dragen en daardoor veel meer in de problemen raken dan nodig is. Een heuptasje is echt niet de juiste plek voor dit soort kostbaarheden. Zelfs in hotelkamers is de moneybelt de meest veilige plek als je ligt te slapen.

Een klein clipje aan je tas die de ritssluiter aan een ring van je tas vasthaakt kan de dief ertoe brengen een makkelijker prooi te zoeken, terwijl jezelf je tas eenvoudig kan openen. Het televisie programma Deadline van Jan Jongbloed heeft in november 1994 een (door mij gemaakte 2 minuten durende) home-video van het gebruik van dit clipje uitgezonden in het kader van zakkenrollen-preventie.

Wees geen held: het aantal steekpartijen en mishandelingen door tasjesrovers en het enkel voor de grap aftuigen is schikbarend toegenomen. Vrijwel elke dag wordt er iemand beroofd onder bedreiging van mes of vuurwapen in de Amsterdamse binnenstad.

Voor meer tips over Zakkenrollers, Dieven, en Zelfverdediging (in Engels) neem een kijkje op artoftravel.com.

clip on purse
Clipje aan tas

 

video the clip
video De Clip

 

eettips

Waar is het betaalbaar versnaperen
We hebben McDonalds, BurgerKing en een KFC maar verwacht echt geen fast-food !  En enkelen van hen hebben verborgen specials zoals koffie en donut of zelfs hervul-koffie. Vergeet klagen, ze zijn allemaal in franchise.
De kippetjes van de buiten-balie van Albert Heijn op het Museumplein en achter het Paleis op de Dam zijn klein maar redelijk. Let bij de laatste op met de betonnen, vaak natte treden en vermijd de daar rondhangende dronkaards en junkies.
Het lekkerste ijs bij Linde, Nieuwendijk tegenover Hema.
Sandwiches bij Small World, BinnenOranjestraat (Brouwersgracht).
Voor falafel: MAOZ in de Reguliersbreestraat (Rembrandtsplein) en de Ferdinand Bolsstraat (Albert Cuyp markt, met stoelen!).
Sandwiches bij Popov, Van Woustraat / Albert Cuyp.

Zie ook de typische Nederlandse lekkernijen.

 

bloemenmarkt

zie bloemenmarkten

 

sail

Amsterdam is al eeuwenlang een belangrijke havenstad, alhoewel men het passagiers-gedeelte de laatste jaren liet verloederen. Sinds kort heeft dit schaamtedeel echter de aandacht van de Stad met als resultaat een nieuwe passagiersterminal welke, na een kleine vertraging, in mei 2000 openging.

Dat Amsterdam een "Wereldhaven van Alle Jaren" heeft wordt goed in beeld gebracht door de Sail evenementen waarbij van 17e eeuwse replica's tot de modernste jachten toe de havenstad Amsterdam bezoeken. In 1995 waren er op Sail95 naast de indrukwekkende fregatten en schepen van allerlei pluimage, volop verkrijgbare fris- en andere dranken. Om hun plasjes te plegen moesten de bezoekers echter elke keer weer in de rij gaan staan, om dan ook nog eens tot zelfs een piek te moeten betalen.
Als opfrissertje is hier een engelstalige impressie van Sail95.

Dat Amsterdams Sail2000 niet minder commercieel uitpakte was wederom te zien aan het kleine aantal drinkfonteintjes en plasplaatsen voor heren ťn dames, vooral op de lange kades bij de Tall Ships.

Voor meer info zie Sail evenementen.

Echter, er zijn niet alleen positieve geluiden te horen.
Zo trekt Cees van Staal in weekblad de Groene Amsterdammer van 19-8-2000 de romantiek ervan sterk in twijfel. En is bijvoorbeeld Quip van Winkel in zijn AmsterWorld in het geheel niet gecharmeerd van al die commerciŽle en groots opgezette festiviteiten in de Amsterdamse binnenstad. Ook schrijft Dave Barry tamelijk oncomplimenteus in de Miami Herald over zijn ervaringen in Amsterdam op 5 en 12 september 1999.naar boven volgende  pagina
©keitje ik klaag niet maar merk slechts op